'Campionii' Bursei si-au revenit mai repede decat economia

Data publicarii: 18-02-2011 | Bursa


Primele 10 companii nefinanciare de pe Bursa au raportat anul trecut afaceri in crestere fata de 2009, lideri fiind firmele din industrie, energie si farma.

Cresterea consumului de energie electrica si gaze naturale pe fondul revenirii productiei industriale, avansul puternic al exporturilor, dar si cresterea pretului petrolului si al metalelor pe pietele internationale au facut ca primele zece mari companii de pe Bursa sa raporteze anul trecut afaceri in crestere, desi per ansamblu economia a avut al doilea an de scadere.

Primele 50 de companii nefinanciare de pe Bursa (fara banci si SIF-uri) au inregistrat afaceri cumulate de 21,3 mld. lei (5 mld. euro), in crestere cu 15% fata de 2009, in conditiile in care Petrom, cea mai mare companie locala, nu si-a publicat inca rezultatele.

Explicatia pentru evolutia mai buna a companiilor listate in raport cu economia este faptul ca pe Bursa nu sunt reprezentate sectoare economice importante, cum ar fi comertul, care anul trecut a consemnat una dintre cele mai mari scaderi pe fondul reducerii consumului, dar sunt multe companii din sectoarele energetic si industrial, care au avut evolutii pozitive datorita revenirii economiilor din Uniunea Europeana si a exporturilor.

"Companiile de pe Bursa au fost mai dinamice. Aceste companii s-au ajustat primele, inca de la finele lui 2007, dau din primul trimestru al lui 2008 si era normal sa revina pe plus un pic mai repede decat restul economiei", a declarat Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta pe piata de capital KTD Invest.

Investitorii de pe Bursa au anticipat aceste cresteri, drept dovata ca anul trecut companii precum Transgaz, Azomures sau Compa au inregistrat printre cele mai mari cresteri din piata. Analistii considera ca, in general, rezultatele pozitive raportate erau luate in calcul de investitori, iar acum miza o reprezinta identificarea sectoarelor care vor fi performante in 2011.

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: